טיפול שורש הנו טיפול אשר כמעט כל אחד מאתנו בשלב כזה או אחר בחייו יאלץ לבצע. כאבי שיניים יכולים להתחיל כמעט בכל גיל וחשוב להגיע לרופא השיניים כמה שיותר מהר בכדי לבדוק למה יש כאבים מכיוון שהם לא ייעלמו לבד. כאבי שיניים מעידים על בעיה כלשהיא, על מחלת העששת שבתחילת הדרך מצריכה רק סתימה אך עם הזמן וההזנחה העששת עוברת את זגוגית השן ואת שכבת הדנטין וכשהיא מגיעה למוך השן, היא נוגעת בעצבים ובכלי דם והכאבים הופכים לבלתי נסבלים.
אז מהו טיפול שורש? טיפול שורש הוא טיפול בשורש השן, טיפול שתחילתו הוא פתיחה של השן וסילוק של העששת. זהו טיפול שנעשה כמובן בהרדמה ועם הרדמה לא מרגישים כמעט כלום. בשלב הבא יהיה צורך לסלק גם את רקמת מוך השן, הרקמה שנפגעה מהעששת כמו גם לנקות את תעלות השורש בצורה יסודית בכדי שהעששת תיעלם לגמרי. בסופו של הטיפול צריך למלא את השן מכיוון שחורים מזמינים עוד חיידקים ועוד עששת, והמילוי מתבצע באמצעות חומר מיוחד.
טיפול שורש גורמים מתחלק לשניים, יש את הנזק שנעשה עם הזמן, נזק שנגרם בגלל אכילה של סוכרים ומוצרים מעובדים כמו גם אי הקפדה על צחצוח של השיניים בוקר וערב בכדי למנוע את העששת בזמן. הבעיה העיקרית היא שיש לא מעט אנשים שמפחדים מרופאי שיניים, מפחדים להגיע אליהם ומזניחים את השיניים שלהם. הם מבוהלים מהאפשרות שיצטרכו טיפול מעמיק יותר מסתימה ועם ההתעלמות הם מביאים את עצמם למצב הזה. בסופו של דבר אין מנוס וצריך לעבור טיפול שורש, ונכון, הוא לא נעים אבל הוא גם ממש לא נורא, הוא מתבצע אם כן בהרדמה מקומית אך יכול להיות גם ללא אלחוש מכיוון שהשן כבר "מתה" ואין בה עצבים פעילים.
הנה מקרים נוספים בהם נזדקק לטיפול שורש, מעבר למקרה ה"טבעי" – הזנחה של השן שעם הזמן גורמת לעששת להעמיק עוד ועוד עד שהיא מצריכה טיפול שורש. מקרים כאלו יכולים להיות מקרים של טראומה, מקרים של חבלה שגורמים לשבר בשן והתוצאה היא חדירה של עששת לרקמה הפנימית של השן. בנוסף, גם סתימות ישנות, נסיגת חניכיים, מקרים בהם יש הרס נרחב של כותר השן ומחלות חניכיים אחרות יכולים להוביל לטיפול שורש.
אז איך מתבצע הטיפול עצמו? מהו משך הטיפול? הנה קצת מידע שיכול לסייע ובעיקר להרגיע את אלו שחוששים. הטיפול מתחיל עם צילום רנטגן בשביל שניתן יהיה לאבחן את מצבה האמיתי של השן, עד כמה היא נפגעה ועד כמה העששת חדרה לתוך תעלות השן. יכול מאוד להיות שגם במהלך הטיפול יילקחו צילומים נוספים, צילומים אשר יבחנו כל הזמן את אורך תעלות השן. בשלב הבא דוחפים לתעלות חומר סתימה מיוחד, חומר שאמור לסתום את התעלות ולא לאפשר לחיידקים נוספים לחדור אליהן. בשלב האחרון מבצעים סתימה רגילה בכותרת השן, כדי לחזק אותה מכיוון שהיא מועדת יותר להישבר. מהם אחוזי ההצלחה של טיפות שורש? אחוזי ההצלחה גבוהים ומגיעים לכ-90% אך יש מקרים בהם יהיה צורך לבוא ולקבל טיפול שורש חוזר.
טיפול שורש הוא חשוב אבל לא פחות חשוב שיקום השן לאחר טיפול שורש. שיקום השן מתבצע עם מבנה עם או בלי כתר, והוא שומר עליה ומגן עליה מפני שבירה של כולה או של קיר בה. לשיקום השן יש חשיבות מיוחדת, חשיבות קריטית בשמירה על החומר הקיים כמו גם בהשלמה של החומר החסר ובשמירה על השן מפני עששת.
טיפול שורש עם מיקרוסקופ טיפולי הפך בשנים האחרונות לפופולארי מאוד. הוא מגדיל עצמים פי כמה ומאפשר לראות אותם בבירור רב הרבה יותר. הוא מהווה כלי עזר משמעותי עבור הרופא והוא מאפשר לו לקבל את התמונה המלאה בנוגע לתעלות, עד כמה הן עמוקות ועד כמה הן חולות בעששת. שימוש במיקרוסקופ טיפולי מגדיל את סיכויי ההצלחה של הטיפול, בעיקר במקרים מורכבים יותר הדורשים תשומת לב מלאה לכל פרט וראייה של הדברים בצורה נכונה יותר.
טיפול שורש הוא טיפול שגרתי שנעשה בשן שהעששת שבה עברה את האמייל והדנטין של השן, והגיעה למוך השן – הרקמה הפנימית של השן, שיש בה כלי דם ועצבים. לפני המצאת טיפול השורש, הטיפול היחיד היה בעקירת השן הנגועה, מכיוון שהתרבות חיידקים במוך העצם גורמת לכאבים עזים, ולזיהום שעלול להגיע אל העצם שבה קבועה השן.
השלבים בטיפול השורש כוללים:
סביר להניח שגם אתם חוויתם פעם אחת או יותר בחייכם כאבי שיניים. יכול מאוד להיות שאתם הייתם חכמים ומהר מאוד פניתם לטיפול ו"כיביתם את השריפה עוד כשהיא היתה קטנה" ואם לא, אתם צפויים להחמרה של המצב שבסופו של דבר תוביל אתכם לטיפול שורש. המונח "טיפול שורש" הוא מונח מרתיע, מושג שגורם לרבים להתכווץ בכיסא כשהם שומעים אותו, בעיקר אם הם אלו שאמורים לעבור את הטיפול הזה. אבל האמת היא שטיפול שורש סובל מיחסי ציבור גרועים, הוא טיפול שרבים רק הופכים אותו ליותר ויותר מרתיע אך בסופו של דבר הוא לא כזה נורא…
טיפול שורש הוא חששם של רבים אבל מי שעבר אותו, גילה שהשד לא כל כך נורא, גילה שמדובר בעיקר על הפחדות ושאפילו אם צריך לחזור על הטיפול פעם נוספת, זה לא סוף העולם. בכל מקרה, האלטרנטיבה לא טובה יותר. הרי בסופו של דבר אי אפשר לברוח מטיפול שיניים כזה, אי אפשר להתעלם מהבעיה ולקחת עוד ועוד משככי כאבים. אז כדאי להישיר מבט לבעיה, לטפל בה ולגלות שזה לא באמת נורא…
אולי יעניין אתכם גם: שתלים דנטליים I השתלת שיניים ביום אחד I ציפויי שיניים