השתלה דנטלית מהווה את אחד מהטיפולים הנפוצים ביותר ברפואת השיניים ומספקת פתרון אסתטי ופונקציונלי יעיל עבור אלה הסובלים מחוסר בשיניים: מהי השתלה דנטלית, כיצד מתבצעת, מהם החידושים האחרונים בתחום ומי נחשב מועמד מתאים לטיפול? מה שחשוב לדעת על שתלים דנטליים
השתלת שיניים מהווה פתרון יעיל עבור אלה אשר סובלים מאבדן שיניים עקב טראומה, חבלה, בעיות חניכיים, חוסר שיניים מולד, הזנחה של עששת או טיפולי שיניים שנכשלו. חוסר בשיניים אינו מהווה רק פגם אסתטי וללא טיפול הוא עלול לגרום לבעיות שונות בחלל הפה. שיניים חסרות יכולות להוביל לספיגת עצם ולאבדן תמיכה של הרקמות הרכות. בנוסף, מחסור בשיניים עלול לגרום גם לשינויים אסתטיים במבנה הפנים. השתלת שיניים מונעת ספיגה של עצם הלסת ותזוזה השיניים הסמוכות. זאת ועוד, שתלים דנטליים מהווים פתרון שיקומי קבוע אשר משפר את המראה האסתטי, את הדימוי העצמי ואת יכולת הדיבור והלעיסה.
שתל הוא בורג מטיטניום המשמש תחליף לשורש השן. על גבי השתל מוצב מבנה ושיקום בצורות שונות, כמו כתר או גשר, המהוות תחליף לשן עצמה. היתרון המרכזי בשימוש בשתלי טיטניום נעוץ בעובדה שחומר זה אינו נדחה על-ידי הגוף. שתלי הטיטניום מתאחים היטב בעצם הלסת ובאמצעותם ניתן להשיג תוצאות מוצלחות. במרפאתה של ד"ר בן צבי מתבצע שימוש במגוון סוגים של שתלים, בהם שתלים שוויצרים, שתלים אמריקאים ושתלים ישראלים.
בעבר, תכנון הליך ההשתלה התבסס על בדיקות הדמיה שונות וצילומים עדכניים של חלל הפה. אולם, הקדמה הטכנולוגית מאפשרת לתכנן
את הצבת השתלים הדנטליים לא רק על סמך המבנה האנטומי של הלסת, אלא גם בהתבסס על שיקולים אסתטיים.
בהשתלת שיניים ממוחשבת תכנון שתלים מתבצע בעזרת התכנה המתקדמת בעולם. בשלב הראשון, התכנה מבצעת המרה תלת ממדית של צילום ה-CT כדי לאפשר לרופא המטפל לצפות במבנה הלסת ממספר כיוונים. לאחר מיקום השתלים במודל הווירטואלי, הנתונים מועברים למעבדה לשם יצירת סד כירורגי. השתלים מותקנים מבעד לסד הכירורגי במיקומים שנקבעו מראש.
תכנון דיגיטלי של מהלך ההשתלה הוא בעל יתרונות רבים, בהם דיוק בהחדרת השתלים לעצם הלסת, הצבה של שיקום זמני במעמד ההשתלה ועוד. במקרים רבים, הניתוח מתבצע ללא צורך בתפרים, דבר אשר ממתן את הכאבים והנפיחות לאחר ביצוע הפעולה. בזכות התכנון המקדים ניתן ליצור שיקום זמני על גבי שתלים ביום ההשתלה, (העמסה מיידית).
עבור המטופל מדובר בהפחתה משמעותית מאד של זמן הטיפול ושיבה מהירה לשגרה. גם הזמן אותו המטפל מבלה על כיסא הטיפולים מתקצר באופן משמעותי, מכיוון שתכנון ההשתלה והשיקום מתבצע לפני הטיפול באופן דיגיטלי. השתלת שיניים ממוחשבת מומלצת במקרים מורכבים יותר או אלו אשר דורשים דיוק רב, כמו לדוגמה במצבים בהם יש חוסר בכמות העצם של מטופל או צורך בשיקום של שן קדמית. הטיפול מתבצע על ידי ד"ר בראונשטיין, מומחה לכירורגיה פה ולסת, בוגר הדסה ירושלים..
השתלת שיניים ביום אחד הינה אחת מההתפתחויות החשובות בתחום של השתלות שיניים. בדיקה יסודית של המצב הדנטלי וצילומים עדכניים של חלל הפה, מאפשרים לרופא השיניים להחליט אם ניתן לבצע השתלת שיניים ביום אחד.
השתלת שיניים ביום אחד היא שיטה בה הליך התקנת השתלים והשיקום הקבוע מתבצעים בפגישה אחת אצל רופא השיניים. השתלת שיניים ביום אחד מתאימה למטופלים מבוגרים שרוצים לייתר את השימוש בתותבות. במהלך הפעולה, מחודרים שתלים ייעודיים בזוויות מסוימות המאפשרות הצבת שתל ארוך יותר ועל גביהם מוצב השיקום הקבוע.
כמו כן על אף שמה של השיטה, חשוב להבין שלא תמיד ניתן לסיים את כל התהליך של שיקום על גבי שתלים ביום אחד בלבד. המשמעות בפועל היא שניתן לבצע השתלה אחת או מספר השתלות, אך עדיין צריך להמתין כמה חודשים עד שהשיקום מסתיים. בפועל, ההמתנה מסייעת לשתלים להיקלט היטב בעצם הלסת.
למרות שמדובר בפתרון אשר מקצר משמעותית את זמן הטיפול ומפחית את אי הנעימות, השתלת שיניים ביום אחד אינה חפה מחסרונות: ראשית, שיטה זו מתאימה רק לאלה בעלי נפח עצם משמעותי, או אלה שאינם סובלים מחריקת שיניים. שנית, שילוב הטיפול הכירורגי והשיקומי באותו מעמד עלול להוות מכשול ולסכן את הליך ההשתלה כולו. כפי שצוין לעיל תקופת ההחלמה חיונית לשם איחוי השתל בעצם הלסת ולכן למרות שמדובר בהליך ארוך יותר, ברוב המקרים ביצוע השתלת השיניים בשני שלבים עדיף ומשפר את סיכויי הצלחת הפעולה.
לשם קבלת החלטה בנוגע לביצוע של שתלים דנטליים יש להתייחס למספר קריטריונים, בהם המצב הבריאותי הכללי, מצב בריאות החניכיים, מיקום השיניים אותן יש לשקם ועוד. ניתן לעבור את הטיפול גם בעזרת טשטוש בנוכחותם של רופא מרדים מומחה ורופא השיניים בעל הסמכה ממשרד הבריאות לבצע טיפולי שיניים בהרדמה כללית או בטשטוש.
לפני ביצוע הליך ההשתלה, כירורג פה ולסת יחד עם רופא המשקם יבצעו בדיקה קלינית מקיפה של חלל הפה ובדיקות הדמייה שונות כדי להתאים אישית את תכנית הטיפול למצבו של המטופל
בחירה ברופא בעל ניסיון בביצוע השתלת שיניים חיונית לשם הצלחת הפעולה השיקומית. הרופא המומחה יתאים את השיטה המתאימה ביותר עבורך וסייע בהצלחת ההליך ובקבלת תוצאה מספקת ועמידה לאורך זמן.
עוד סיבה לשינוי באופן שבו מיושמים כיום שתלים דנטליים בחלל הפה קשורה לשימוש הנרחב בזירקוניה. זהו חומר קרמי שנמצא גם בשתל וגם בשאר המרכיבים שלו, לרבות השן החדשה, והתפקיד שלו הוא להתאחות היטב עם העצם. מבחינה אסתטית, לשתלי זירקוניה יש יתרון על כל חומר אחר כי מרכיבי השתל מגיעים מלכתחילה בגוון לבן שדומה לצבע הטבעי של השיניים.
כמו כן, קיימת אפשרות של כתרי זירקוניה עם שתלי טיטניום וזאת על מנת ליהנות מכל העולמות: בעוד שתלי הטיטניום מתחברים במהירות לעצם הלסת, כתרי הזירקוניה מעניקים לתוצאה הסופית את הגוון הלבן של השיניים. בנוסף, רופאי שיניים מסוימים מעדיפים את החומר הקרמי של שתלי זירקוניה כי הוא מונע התחמצנות שעלולה לעבור לרקמות ולגרום לכישלון בהשתלה. מנגד, החיסרון היחיד של שתלי זירקוניה לעומת שתלי טיטניום או שתלי חרסינה הוא המחיר הגבוה.
את סוגי השתלים בוחרים לפי אופי התהליך ובהתאם למספר השלבים הכירורגיים הנדרשים עד להתקנתם בעצם הלסת. בפועל ישנן שתי אפשרויות שכוללות השתלה בשני שלבים או השתלה בשלב אחד, אך יש גם נסיבות שבהן משתמשים בשתלים זיגומטיים עבור אנשים עם חוסר עצם משמעותי בלסת העליונה.
כפי שאפשר להבין מהשם שלהם, שתלי מיני הם שתלים בעלי קוטר זעיר שמתאימים במיוחד לבעלי עצם לסת צרה. בניגוד למה שנהוג לחשוב, אין קשר בין הצורך בשתלי מיני לבין הגיל או המגדר: שתלי מיני יכולים להתאים למבוגרים, צעירים וילדים ובחירתם מתבצעת לפי קוטר הלסת ולא הגיל הביולוגי.
החדרת שתל דנטלי מיני מתבצעת בשלב אחד והיא מאפשרת לרופאים למצוא פתרון איכותי ומהיר עבור מטופלים מתאימים. בהשתלה בשלב אחד מניחים בורג ארוך יותר בעצם ושומרים על חלק עליון שנמצא מעל משטח העצם, כאשר מיד לאחר מכן תופרים את הרקמה מעל החניכיים. רק לאחר שהאזור מחלים מניחים את המחבר של השתל ומתחילים את השיקום המידי.
במרפאתנו השתלים מותאמים באופן אישי לכל מטופל. אנו עובדים עם 4 חברות ייצור שתלים המאושרות על ידי ארגון FDA. אחת החברות המועדפת עלינו היא ZIMMER.
ZIMMER היא חברה אמריקאית שנוסדה בשנת 1927. בראשית דרכה, התחמחתה החברה ביצור ציוד מתכתי עבור טראומטולוגיה, נוירוכירורגיה וענפי רפואה רבים אחרים. בהמשך הוחלט בחברה להרחיב את מגוון השירותים. לצורך כך נרכשה חברה שוייצרית בקטנה בשם SULZER CALCITECK שעסקה בייצור שתלים. כיום השתלים האלה ידועים בענף הרפואה בשם ZIMMER.
במקרים של צורך לבצע שתל או שתלים דנטליים ללא עצם קיימת, קיימות שיטות לבניית עצם. כיום, בזכות טכנולוגיות מתקדמות וחומרים חדישים, ניתן להשלים את העצם החסרה בקלות. בעת ביצוע שתלים באזור השיניים האחוריות עליונות, ברוב המקרים יש צורך בביצוע הרמת סינוס – בניית עצם באזור סינוס.
אחוזי ההצלחה נעים בין 90% ל-97%. אחוזי הצלחה יורדים משמעותית אצל מעשנים כבדים (קופסה ביום ויותר) ואצל אנשים שלא מקפידים על היגיינה אוראלית. חשוב לבקר אצל שיננית על מנת לשמור על אורך חיי השתל. ניקוי יסודי על ידי שיננית מאפשר שמירה על ניקיון גם באזורים שבן אדם לא מגיע אליהם בעת ניקוי ביתי.
הפגישה עם הרופא לצורך השתלה בודדת או מספר השתלות היא קצרה וחסרת כאב.
יתכן שהרופא אף ישתיל את כל השתלים הנדרשים בניתוח אחד.
התהליך החל באופן שמרני ע”י שימוש במספר שתלים לתמיכה בשיניים תותבות והפיכתם לחלק בלתי נפרד מהחלל הפה.
הטכנולוגיה הלכה והתפתחה ואפשרויות חדשות לשיניים חלופיות באזורים שונים של חלל הפה הפכו לזמינות. כיום ניתן להשתמש בחומרים קרמים שונים באזורים שבהם חשובה האסתטיקה.
אחד מהיתרונות הדגולים של שתלים דנטליים הם
“העמסה מיידית” lmmediate loading
כלומר היכולת לשים כתר או תותבת באותו יום שבו בוצעה ההשתלה. הדבר מספק הנאה מיידית למטופל ומשפר את איכות חייו. יתרון זה אפשרי מכיוון שפני השטח של השתלים שופרו כדי להגביר את קליטתם בעצם.
מאפשרת לתכנן את הצבת שתלים דנטלים לא רק בהתחשב במבנה האנטומי, אלא גם כדי להביא בחשבון שיקולים אסתטיים בעת המיקום.
קידמה זו מתאפשרת בעזרת צילום ה- סי.טי, המומר בתוכנה ממוחשבת צפייה בהדמיה תלת ממדית של העצם מכל הכיוונים, כאילו הרופא מחזיק אותה בידו.
בזכות זה ניתן לבצע גם ניתוח ללא הרמת מתלה כירורגי וייצור שיקום זמני על גבי שתלים לפני הניתוח.
במקרים מסוימים, הניתוח מתבצע ללא צורך בתפרים וללא חשש מדלקת מתחת למתלה. עבור המטופל זהו יתרון אמיתי לכיוון שמדובר בפחות התנפחות, חבורות וכאב.
הזמן שהמטופל מבלה על כסא הטיפולים, פוחת באופן משמעותי מפני שתכנון השיקום מתבצע לפני-כן.
שתלים דנטליים, השתלות עצם והרמות סינוס מתבצעות ע"י ד"ר אריאל קלטר – מומחה עבור שתלים דנטליים ומומחה לכירורגיית פה ולסתות, בוגר הדסה ירושלים.
אולי יעניין אתכם גם: אסתטיקה דנטלית I ציפויי שיניים